VVVP wil BBQ-verbod in Vondelpark

Amsterdam, 20 april 2015

De vereniging Vrienden van het Vondelpark wil een barbecueverbod in het hele park. De vereniging denkt dat de vervuiling daarmee aanzienlijk zal afnemen. In een brief aan stadsdeel Zuid vragen de vrienden aan wethouder Paul Slettenhaar om het huidige tolerante bbq-experiment te stoppen.

De vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) was van meet af aan sceptisch toen stadsdeel Zuid in 2011 een bbq-proef begon. Toch hebben de Vrienden toen ingestemd met het experiment, want het plan was redelijk. Nu blijkt dat de overlast van de bbq onevenredig groot is moet de gemeente volgens de VVVP accepteren dat de proef uitwijst dat een bbq-verbod noodzakelijk is.

Na drie zomers hebben alle Amsterdammers kunnen vaststellen dat het Vondelpark schade oploopt door de massale eet- en drinkpartijen. Grote groepen bezoekers blijven nu de hele avond en nacht (gezellig naast de bbq) in het park. Planten en grasvelden gaan kapot, huis- en parkdieren eten van de ongezonde vette restjes, kinderen en honden lopen gevaar door glasscherven. Op sommige plekken lijkt het monumentale Vondelpark ‘s ochtends op een afgeleefd festivalterrein. Dat moet stoppen, vindt de VVVP.

Wethouder Slettenhaar (VVD) wijst naar de centrale stad die onvoldoende geld beschikbaar stelt voor schoonmaak. De VVVP is dat met hem eens; het Vondelpark is er voor heel Nederland dus het is niet redelijk om de kosten voor beheer en onderhoud af te wentelen op één armlastig stadsdeel. Anderzijds kan de wethouder wel maatregelen nemen om de vervuiling ook vooraf te bestrijden. Het instellen van een verbod op bbq-en lijkt de VVVP een prima begin.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of interviews: VVVP-voorzitter Jan Kienhuis (06-14120160) of VVVP-bestuurslid Olaf Paulus van Pauwvliet (06-54947418).

Voor meer informatie over het BBQ-verbod via de volgende link: Vrienden in de media